Ензимите в слюнката на медицинските пиявици


При хирудотерапията от значение е не толкова самото кръвопускане, а ензимите и другите биологично активни вещества в състава на слюнката на медицинските пиявици, които навлизат в организма на пациента при ухапването. Пиявицата се прикрепя към тялото, ухапва кожата на дълбочина 1,5-2 мм и вкарва в раничката слюнка, съдържаща над 200 ензима, от които са изследвани едва 50.
Един от основните ензими е хирудинът. Той предотвратява съсирването на кръвта и е изключително важен в случаи, когато кръвта е по-гъста и циркулацията й е по-бавна. Затова хирудотерапията е незаменима при разширени вени, хемороиди, инфаркт и инсулт.
Хиалуронидазата е друг важен ензим в слюнката на пиявиците. Той способства за разграждането на хиалуроновата киселина в съединителната тъкан и проникването на други биологично активни вещества. Хиалуронидазата променя степента на хидратация на тъканите и преносът на вода и йони, улеснява проникването на различни вещества в организма, увеличава проницаемостта на тъканите и стените на капилярите. Може да се каже, че хиалуронидазата е тази движеща сила, с чиято помощ другите биологично активни вещества, влизащи в състава на слюнката на медицинската пиявица, проникват в организма на „гостоприемника”.
Еглините съдържат над 70 аминокиселини. При някои заболявания от имунологично естество те образуват устойчиви комплекси с ензимите на гранулоцитите, спират увреждането на тъканите и в много случаи лекуват вече съществуващото заболяване. Те са от голямо значение за хора, страдащи от ревматизъм, артрит, подагра или емфизем.
Дестабилазата е поредният важен ензим, който бързо и лесно прониква през клетъчната мемрана в увредените тъкани. Той блокира свързването на тромбоцитите и има противотромбозно и тромболитично действие. Улеснява навлизането на вещества по пътя на активния пренос.
Разгледахме една малка част от биолгично активните вещества в слюнката на пиявиците. Видно е, че хирудотерапията чрез своето
-    противотромбозно,
-    тромболитично,
-    хипотензивно (нормализира кръвното налягане),
-    репаративно (възстановява увредените стени на кръвоносните съдове),
-    антиатерогенно (намаляват нивото на липидите и треглицеридите в кръвта),
-    имуностимулиращо и
-    обезболяващо действие е незаменима при пациенти с различни заболявания.
Този списък съвсем не е пълен, но в достатъчна степен характеризира комплексното физиологично въздействие на хирудотерапията върху организма на пациентите.