Ефекти от прилагането на хирудотерапията


При хирудотерапията целебният ефект от пиявиците е комплексен. Впилата се пиявица предизвиква най-обикновено местно кръвотечение, което премахва венозния застой и усилва кръвоснабдяването на съответния участък от тялото. Освен това, в кръвта попадат вещества, които оказват обезболяващ и противовъзпалителен ефект. В резултат на това се подобрява микроциркулацията на кръвта, намалява се вероятността от тромбози и спадат отоците. Предполага се и рефлексогенно въздействие.
Лечебният ефект на хирудотерапията се състои в три механизма – рефлектолен, механичен и биологичен. Рефлекторният механизъм е сходен с този при иглорефлексотерапията (акупунктура).
Механичното действие при хирудотерапията се изразява в облекчаване на местния кръвоток с помощта на пиявиците. Биологичното действие се обезпечава благодарение на наличието на цяла гама биологично активни вещества в слюнката на пиявиците. Основните са хирудин, дестабилазен комплекс, бделини, хиалуронидаза, антибактериално и обезболяваши вещества.Хирудинът е най-характерният съществуващ в природата инхибитор на тромбина. В негово присъствие се забавя реакцията на активиране на тромбина с факторите за съсирване на кръвта V, VIII, XIII.






Пиявици при варикозно разширени вени



Тромби след сеанса


Лечението с пиявици е медицинско чудо!


  Интервю Милена Василева и Д-р Сергей Арсенин

Медицински пиявици са в състояние да помогнат при много болести и да коригират биополето на пациента Лечението с пиявици е известно на човечеството от дълбока древност. И до днес хирудотерапията е едно от най-ефикасните средства при различни заболявания. За това какви заболявания се лекуват с пиявици, разговаряме с директора на Изследователския институт по натуротерапия, член-кореспондент на Руската академия на природните науки, Сергей Арсенин.
 - Д-р Арсенин, аз лично не вярвам много: ухапва те пиявица, смуче ти кръв и си здрав. Почти същото, на практика, правят и комарите, но никой не ги нарича “живите лечители”.
 - Като начало, да започнем с това, че пиявицата не просто ви хапе някъде, а само на определени места, които избира сама, т.е. в рефлексогенните зони. Тя избира много точно възпаленото място и се впива в него. На второ място, и може би най-важното, в слюнката на медицинските пиявици има повече от 50 ензима, които са в състояние да възстановят увредените от болестта органи.
- Ами тогава нека поговорим повече за показанията.
 - Това на практика е всяко заболяване, при което е нарушен притокът на кръв: сърдечносъдови (хипертония, ангина), заболявания на вените, придружени от повишено съсирване на кръвта (варикоза, тромбофлебит, хемороиди), всички възпалителни заболявания (простатит, аднексит, пиелонефрит), заболявания на мускулно-двигателния апарат (артрози, артрити, остеохондрози). Системното прилагане на пиявици разрежда кръвта и предпазва от образуване на тромб. Лечението е подходящо и за пациенти, при които след операция е възникнал процес на срастване, или при жени в детеродна възраст, които поради сраствания в малкия таз не могат да забременеят - поставяме пиявици и срастванията намаляват, процесът на срастване отзвучава. При възпалителните процеси, в резултат на това, че пиявиците разтоварват кръвообращението, органът, който е възпален, започва да се захранва нормално с кръв и кислород, до него достигат достатъчно имуноглобулини и пациентът се възстановява бързо, дори и в случаите, когато медицинското лечение не е помогнало. При хората, страдащи от артроза и артрит, само след 2-3 сеанса болката отзвучава, те започват да ходят нормално, а след време дори се стига до възстановяване на хрущялната тъкан, което не е в състояние да направи нито едно съвременно лекарство. В действителност пиявиците не само лекуват болестите, но също така коригират биополето на пациента. В резултат на такова биоенергийно въздействие при пациентите се нормализират сънят, апетитът, подобрява се настроението, повишава се жизнеността и работоспособността им.
 - Какви пиявици се използват за медицински цели? Нима са тези, които може да се намерят в много езера и язовири?
 - В никакъв случай! За лечение се прилагат само медицински пиявици. Широко разпространените у нас конски или черни пиявици е строго забранено да се употребяват с медицинска цел. Медицинските пиявици се отглеждат в специални биофабрики, което изключва възможността за заразяването им.
 - Колко често може да се поставят пиявици с профилактична цел?
 - 1-3 пъти в седмицата.
 - От разговора с вас може да се заключи, че пиявиците едва ли не са панацея за всички болести..
 - Опитът е показал, че медицинската пиявица е наистина мощен и ефикасен инструмент. Много често се прибягва до хирудотерапията при изчерпването на другите начини да се помогне на пациента. Разбира се, това не е панацея, но е факт, че въздействайки върху болния орган на пациента, пиявиците стабилизират работата на целия организъм - това никой не оспорва.