Кратка история на хирудотерапията 


Хирудотерапията е метод за лечение на редица заболявания чрез използването на медицински пиявици. Първото описание на този вид терапия, наречено кръвопускане, е открито в древните текстове на Сушрута Самхита (около 6 век пр. Хр.), който е считан и за баща на пластичната хирургия. Той е описал 6 вида пиявици – отровни и неотровни. Заболяванията, при които тогава е била прилагана хирудотерапията са кожни болести, ишиас и мускулно-скелетни болки.
Интересно е приложението на хирудотерапията през средновековието и в ранните години на съвременната медицина. Медицинските пиявици били използвани за кръвопускане на пациенти като част от процеса на лекуването им за „баланс на течностите”. Според Гален този баланс е от изключително значение, за да функционира правилно човекото тяло. Всяко заболяване, което е причинявало зачервяване по кожата (напр. треска и възпаление), се се считало, че в тялото има прекалено много кръв. Също така, ако някой, чието поведение било рязко и сангвинично, се е смятало, че страда от излишък на кръв. Приявиците често са били събирани и отглеждани в големи количества от специални събирачи.

Писмени свидетелства за използването на пиявиците в медицината от гръцкия физик Никандър от Колофон са открити 200 г. пр. Хр. Според някои автори, хирудотерапията започва да се прилага в Европа от гръцкия лекар Темисон през 1 век пр. Хр. Използването на пиявици в медицината по времето на Византийската империя е довело до разпространението на хирудотерапията не само в Европа, но и в целия тогавашен цивилизован свят. Приложението им е било разисквано от Авицена в неговия труд „Канонът на медицината” (1020 г.) и от Абдел-латиф-ал-Багдади през 12 век.
В края на 19 век използването на пиявици за медицински цели започва да намалява, но то е било широко разпространено в царска Русия. Днес хирудотерапията е доста разпространена в Русия, Украйна, Казахстан, САЩ, Турция, и редица страни от ЕС – Германия, Франция, Англия, Полша,Словения, Австрия, Чехия. В Русия съществува закон, който гласи, че екипите на спешна помощ са длъжни да използват не само лекарства, но и пиявици при спешни случаи на инфаркт, инсулт и глаукома. Руското здравно министерство е оповестило данни, според които смъртността при такива спешни случаи е спаднала значително след въвеждането на този закон.